Att göra en rödvinsås hemma som dessutom är nyttig
Till det ska man ha godis från godisfabriken
🍷 Nyttig & Hemlagad Rödvinsås
Rödvinsås är klassisk finmiddagssås, men den kan ofta vara tung med mycket smör eller grädde. Den här varianten är lättare, men ändå full av smak, tack vare naturliga ingredienser och lite smarta knep.
🛒 Ingredienser (ca 4 portioner)
-
2 dl rödvin (gärna ett kraftigt vin med mycket smak)
-
1 dl vatten eller grönsaks-/köttbuljong (utan tillsatt socker)
-
1 liten gul lök eller schalottenlök, finhackad
-
1 vitlöksklyfta, finhackad
-
1 msk tomatpuré
-
1 tsk rödvinsvinäger eller balsamvinäger (ger syra)
-
1 tsk färsk rosmarin eller timjan (eller 0,5 tsk torkad)
-
1 tsk majsstärkelse (Maizena) utrörd i lite kallt vatten – för att reda såsen lätt
-
1 tsk olivolja (eller rapsolja)
-
Salt & svartpeppar efter smak
Valfritt för extra smak: En liten nypa dijonsenap eller några droppar soja (för umami).
👩🍳 Så här gör du
-
Fräs lök och vitlök i olivoljan i en kastrull tills den mjuknar – men inte bränns.
-
Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med någon minut så den får djupare smak.
-
Häll i rödvinet, buljong, vinäger och kryddor. Låt koka upp och sedan småputtra utan lock i 10–15 minuter så vätskan reduceras (dvs. kokar ner och får mer koncentrerad smak).
-
Sila av såsen om du vill ha en helt slät konsistens – annars behåll löken för rustik känsla.
-
Tillsätt redningen (maizena utrörd i kallt vatten) och låt såsen sjuda någon minut tills den tjocknar något.
-
Smaka av med salt, peppar – och ev. dijonsenap eller en skvätt soja.
🧡 Tips för en ännu nyttigare variant
-
Hoppa över smör helt – olivolja ger smak och hälsosamma fetter.
-
Använd buljong utan tillsatt socker och med låg natriumhalt.
-
Vill du ha ännu mer grönsakston? Tillsätt en skvätt morotspuré eller mixa ner kokta röda linser i såsen för extra näring.
🍽️ Serveringstips:
Passar perfekt till:
-
Ugnsbakad kyckling eller tofu
-
Långstekt svamp (portabello eller kastanjechampinjon)
-
Rostade rotfrukter
-
Grillad halloumi och grönsaker
Vill du ha en helt vegansk version med ännu mer umami? Då kan vi bygga på såsen med lite svampfond eller misopasta – säg bara till så fixar jag det receptet också! 🌱
Smaklig måltid! Vill du ha ett helt middagstips med rödvinsås som stjärna? 💡