Så här påverkar friska tänder vår hälsa

Vi vet alla att det är viktigt att ta hand om våra tänder för att bibehålla en god munhälsa. Men visste du att dina tänder också kan påverka din allmänna fysiska hälsa? Det stämmer – dina tänders och ditt tandkötts tillstånd kan faktiskt påverka din kropp på flera sätt. I denna artikel ska vi ta en titt på vad friska tänder gör för vårt välmående. Vi hoppas att du finner den här informationen både intressant och användbar!

Hur våra tänder påverkar vår allmänna hälsa

Våra tänder spelar inte bara en viktig roll för att hjälpa oss att tugga, svälja och tala, utan de ger oss också ledtrådar om vår allmänna hälsa. Vad vi äter och dricker och till och med vår genetik kan påverka tändernas utseende. Dålig tandhygien kan leda till att plack bildas, vilket kan orsaka dålig andedräkt och tandköttssjukdomar om det inte behandlas i tid. 

Forskning tyder på att dålig munhälsa är kopplad till många sjukdomar såsom diabetes, hjärtsjukdomar och stroke. Att ta hand om sina tänder är viktigt för att skydda hela systemet från sjukdomar och infektioner. Regelbunden tandborstning, tandtråd och regelbundna besök hos tandläkare Halmstad är alla viktiga påminnelser om att friska tänder är viktiga för en friskare kropp.

Vad man ska äta för att få friska tänder

Att äta rätt saker har stor betydelse när det kommer till att hålla tänderna friska. Om du fokuserar på livsmedel som innehåller mycket kalcium, dvs. mejeriprodukter som ost och yoghurt, kan det hjälpa dig att hålla tänderna starka. Att äta krispiga grönsaker som selleri är också fördelaktigt eftersom det hjälper till att rengöra dina tänder på ett naturligt sätt. 

Fullkorn, magra proteiner och sockerfattiga frukter är bra för en balanserad kost och ger ytterligare fördelar för en stark emalj. Att dricka mer vatten under dagen kan dessutom hjälpa till att skölja bort eventuella matpartiklar som lämnats kvar och som kan orsaka onödigt slitage på tändernas yta. Att tänka på vad du stoppar in i din kropp kan ha en stor inverkan på ditt leendes hälsa!

Farorna med sockerhaltiga drycker och hur de kan skada våra tänder

Socker är en av tändernas värsta fiender. Förutom att vara skadligt för den allmänna hälsan kan sockerhaltiga drycker orsaka en mängd karies och hål eftersom de fastnar på tänderna. Vad värre är, socker rör sig också i munnen och täcker varje tand, vilket gör att bakterier och plack kan växa snabbare än vanligt. Detta leder till försvagad och sönderfallande emalj, synliga fläckar på tänderna, ökad risk för karies och en ökad känslighet för extrema varma eller kalla temperaturer. 

I slutändan är sockerhaltiga drycker något som bör undvikas för att skydda tänderna eftersom de kan ha långsiktiga negativa effekter som kan leda till omfattande skador längre fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *