träning efter höftoperation

Vem sa att träning är enkelt?

Finns det någon enkel träning?

Ja nu har jag ju startat min höftträning på allvar med en rad övningar jag fått av min fysioterapeut Liz på Täby Rehab Center i Täby. Ja,  jag säger min fysioterapeut för det är verkligen lyxigt att ha en egen person som bara hjälper mig vidare i träningen. För 10 år sedan när jag opererade andra höften gick jag på gruppträning och det var visserligen också bra med blev ju samma, samma för oss även om vi alla hade olika behov. Så denna gången kommer det bli jättebra.

Träning efter en höftledsoperation är viktigt

Just för att återställa styrka, rörlighet och funktion i höften. Det är dock viktigt att komma ihåg att varje individ kan ha olika behov och förutsättningar, så det är alltid bäst att konsultera med din läkare eller fysioterapeut för att få en mer specifik rådgivning baserad på din situation. Vanligtvis börjar träningen kort efter operationen med enklare övningar för att öka rörligheten och stärka musklerna runt höften. Det kan innefatta att göra övningar som fotrullar, fotlyft, knäböj med stöd och benlyft. Dessa övningar bör utföras under övervakning av en fysioterapeut för att säkerställa korrekt teknik och undvika överbelastning.

Efter några veckor kan träningen gradvis intensifieras

Det gör man med övningar som inkluderar bensparkar, sidoförflyttningar, knäböj utan stöd och enklare balansövningar. Det är viktigt att träningen anpassas till individens förmåga och att man lyssnar på kroppens signaler för att undvika smärta eller överansträngning. Fysioterapeuten kommer också att fokusera på att återställa gångmönstret och hjälpa till att förbättra balans och stabilitet. Övningar som att gå i trappor, gå på ojämna ytor och utföra enklare balansövningar kan vara en del av rehabiliteringsprogrammet. Här går jag nu ibland med en krycka för att göra det enklare i vardagen, speciellt om jag är ensam hemma och behöver flytta saker från ett ställe till ett annat. Man går faktiskt mer än man tror.

Kom ihåg att träningen efter en höftledsoperation är en kontinuerlig process

Det kan ta flera månader innan du når full återhämtning. Det är viktigt att vara tålmodig och följa rekommendationerna från din läkare och fysioterapeut för att optimera rehabiliteringen och undvika eventuella komplikationer. Jag har här fått ett 20 tal övningar som vissa är standard som alla får rekommenderade men sedan har jag fått några där jag tränar med Pilatesboll och 100% fokus på rörelserna. Benent ska inte vobbla utan ska vara helt rakt i rörelsen. Viktigt är att träna mittläget i svanken och hålla in magen, typ som att göra ett “rotlås” som du kanske känner till från Yogan. Det hjälper till att styra rörelsen och det här är riktigt bra för mina magmuskler.

Lika viktigt är det att träna min friska höft

Den friska höften har fått jobba extra mycket sedan i februari då jag började få ont. det är ju så att kroppen kompenserar och försöker parera det som inte fungerar så bra så även här behöver musklerna hitta tillbaka till sitt normalläge. Det märker man kanske inte själv men det blir uppenbart när jag började och fick fokusera på rörelserna i detalj. Så tills vidare går jag med två kryckor när jag är ute och går längre sträckor, just för att belasta och få jämnvikt i gången. När jag sedan blir säkrare kan jag släppa kryckorna lite så att det är mera benen som tar belastningen istället för nu när armarna jobbar lite mer med kryckorna.

Uppföljning av träningen

Nu sak Liz och jag ses i börja på augusti igen och få vidare tips på träning. Men nu är det är hemträning som gäller för mig  under sommaren. Hade varit bra att ha haft en träningscykel hemma för cykling är bra och för benen i rät linje. VAr upp och testade på cykel och det ändes bra. Så vem sa att träning är enkel?  I mitt fall är jag väldigt glad att bli guidad Liz hur jag ska göra och bli peppad,  för hur det nu är så är är det viktigt för framtiden och att jag kan gå som vanligt utan att halta och att kunna spela golf, dansa och cykla igen, det som jag älskar.
Fortsatt trevlig sommar ( nu kommer det lite regn, såååååå skönt för naturen.
Tips på andra inlägg
Din hälsocoach
Susanne