Hälsotest, Okategoriserade

Viktiga hälsotest du kan göra

Viktiga hälsotest du kan göra

Jag vet inte hur du tänker men för mig känns det bra att ta viktiga hälsotest för att veta hur mina val påverkar min hälsa, men också för att mäta och jämföra de val jag redan gjort. Jag kan känna att jag mår bra, men ibland kan jag bli överraskad när testresultat säger något annat. För mig har det gjort stor skillnad och framför allt att jag vet att jag kan påverka min hälsa. Det känns tryggt att veta att jag gör vad jag kan och kan mäta det över en längre tid. För hur det nu är så är det inget quick-fix utan mer en långsiktig plan.

Testa D Vitamin nivån

Jag har bland annat testat mina D vitamin nivåer eftersom jag under många år tagit D vitamintillskott och för att få veta om de verkligen gör någon verkan. Efter många år med förkylningar och astmasymtom började jag med D Vitamin och har blivit av med mina långdragna krämpor. Jag har länge känt att jag behöver detta regelbundet och tar då D-vitamin året om.  Mitt test visade sig att jag ligger i den övre nivån inom spannet 75- 240 nanomol. Jag är därför övertygad om att det är ett viktigt hälsotest som ger mig  svar på det val jag gjort. Vill du läsa mer om D vitamin finns mycket forskning och artiklar att läsa,  här hittar du en.

Nytt är nu att Digitalhälsan erbjuder torrblodstest  i samarbete med ett företag där du kan testa din D vitamin nivå för att veta hur ditt behov ser ut. Testet som skickas till ett laboratiorium i Oslo ger aktuell status och hjälper till att anpassa näringsbehoven för vitamin D.   

Testa balansen mellan Omega 3 och Omega 6

Fettsammansättningen i kosten har ändrats radikalt de senaste decennierna. Mättat fett har ersatts av fleromättat fett. Det har i sin tur fört med sig att vi nu får i oss mycket mer av fettsyran omega 6 i förhållande till omega 3. Omega-6:3-balansen i kroppen bör därför helst ligga under 3:1. Om detta förhållande är över 3:1, kommer du att gynnas av att ändra din kost. En låg balans mellan Omega-6 och Omega-3 är viktigt för att upprätthålla normal utveckling av celler och vävnad (homeostas), och hjälper kroppen att kontrollera inflammation.

Digitalhälsan erbjuder också Balanstestet som är ett enkelt självtest för analys av fettsyrorna som finns i kapillärblod.  Ett enkelt stick i  din fingertopp görs  med hjälp av en teknik som testar torkade bloddroppar. Testet är vetenskapligt bevisat att vara lika korrekt som ett venblodprov när fettsyror ska analyseras. Här kan du beställa testet och läsa mer om vad och varför det är sp viktigt att ha en bra balans mellan fettsyrorna. Vill du även beställa köpa te online så kan du också göra det.

Här kan du läsa mer om Omega 3 Byter idag från smör till Olivolja

Susanne din hälsocoach inline

När började man dricka te i Sverige? En kort historisk översikt.

Te har en lång historia i världen och har varit en del av människors liv under tusentals år. Men när började man dricka te i Sverige? Enligt historierna kom teet till Sverige i slutet av 1600-talet, men det blev aldrig lika populärt som kaffet. Istället användes teet som handelsvara och dracks främst av välbärgade människor.

Under mitten av 1500-talet nådde teet Europa via köpmän från Venedig. Men det var först på 1700-talet som teet började bli en populär dryck i Europa. Bosättarna i Amerika blev snabbt stora te drickare och på 1720-talet var te en betydande handelsvara mellan kolonin och moder England. Te handeln var centrerad till Boston, New York och Philadelphia. När engelsmännen sedermera tog över makten upptäckte man att den förhållandevis lilla kollonin konsumerade mer te än hela England vid den här tiden.

Idag är te en av de mest populära dryckerna i världen och finns i många olika varianter och smaker. Det finns grönt te, svart te, vitt te, oolong-te, rooibos-te, örtte och många fler. Te anses också ha många hälsofördelar såsom att det kan minska risken för hjärtsjukdomar, stroke och diabetes.

Teets ursprung och historia

Te är en dryck som har druckits i flera tusen år och har en rik historia. Enligt en kinesisk legend uppfanns drycken av kejsaren Shen Nung när ett torkat blad föll från ett träd i hans kopp med hett vatten. Detta träd var ett te träd och vattnet färgades guldbrunt.

Teet spreds sedan till Japan och Korea, och senare till Europa genom handel med Ostindiska Kompaniet. I Sverige importerades te från Amsterdam och Hamburg av två köpmän från Göteborg år 1685 och blev snabbt en populär dryck bland överklassen.

Under 1800-talet började teet även bli mer tillgängligt för allmänheten tack vare ökad produktion och minskade priser. Idag är te en av de mest populära dryckerna i världen och finns i en mängd olika varianter, från grönt te till svart te och örtte.

Te har också visat sig ha många hälsofördelar inklusive att minska risken för hjärtsjukdomar, förbättra kognitiv funktion och hjälpa till att minska stress. Det är dock viktigt att notera att dessa fördelar inte är vetenskapligt bevisade och att det är viktigt att dricka te i måttliga mängder för att undvika negativa hälsoeffekter som överdriven koffeinkonsumtion.

Teets ankomst till Sverige

Teet anlände till Sverige under slutet av 1600-talet. 1685 importerade två köpmän från Göteborg te från Amsterdam och Hamburg, vilket blev det första teet som någonsin importerats till Sverige.

Första Importen

Teet var en viktig handelsvara i Sverige och var helt avgörande för Svenska Ostindiska Kompaniets existens. Det dracks dock inte i samma utsträckning som kaffe utan var en dryck som endast de välbärgade hade råd med.

Ökande popularitet

Under senare delen av 1700-talet ökade populariteten för te i Sverige. Detta ledde till att teet blev mer tillgängligt för allmänheten och började säljas på fler platser. Idag dricker många svenskar te även om kaffe fortfarande är den mest populära drycken i landet.

Teet har en rik historia och har bidragit till att forma Sveriges handel och kultur. Från att ha varit en lyxvara för de få har det blivit en dryck som är tillgänglig för alla.

Teets sociala kontext i Sverige

Te har en lång historia i Sverige och har spelat en viktig roll i den svenska sociala kontexten. I denna sektion kommer vi att titta närmare på hur te har påverkat den svenska kulturen och traditionerna.

Te i Svenska hem

Te har varit en viktig del av den svenska kulturen sedan det först introducerades i slutet av 1600-talet. Under 1700-talet blev te alltmer tillgängligt för allmänheten, men det var fortfarande en lyxvara som endast de rikaste hade råd med. På 1800-talet blev te mer allmänt tillgängligt och det blev vanligare att dricka te i svenska hem.

I dag är te en vanlig dryck i svenska hem och det finns en mängd olika te sorter att välja mellan. Många svenskar dricker te på morgonen, eftermiddagen eller kvällen och det är vanligt att bjuda på te när man har gäster.

Te och svenska traditioner

Te har också spelat en viktig roll i svenska traditioner. En av de mest kända svenska traditionerna som involverar te är fikat. Fika är en social aktivitet som innebär att man träffas över en kopp kaffe eller te och något gott att äta. Fika är en viktig del av den svenska kulturen och är något som många svenskar ser fram emot varje dag.

En annan svensk tradition som involverar te är Luciafirandet. Luciafirandet äger rum den 13 december varje år och är en hyllning till helgonet Lucia. Under Luciafirandet serveras det ofta lussekatter, pepparkakor och te.

Te har också spelat en viktig roll i den svenska högtiden midsommar. Många svenskar dricker te under midsommar och det är vanligt att bjuda på te när man har gäster.