Okategoriserade, stress

Släktforskningens spänning

Släktforskningens spänning

Släktforksningens värld  är spännande har alltid farscinerat mig. Och det är något jag har funderat på att göra i många år men inte kommit mig för att starta. Men jag gjorde ett försök för 11 år sedan, men det blev inte så långvarigt den gången ( kanske var jag inte tillräckligt gammal?)

Kanske gav jag upp för jag inte orkade eller inte hittade några sännande saker i släktträdet. Men för några månader sedan började en av mina släktingar,  en 14 årig ung man att ställa en massa frågor till mig om vår släkt och plöttsligt så upptäcker jag ju att det är en massa obesvarade frågor som jag aldrig själv tagit reda på eller ställde till mina föräldrar medans de levde. Denne unge mannen har väckt denna spännande  ådra hos mig igen.

Så sagt bestämde jag mig och köpte jag ett årsabonnemang hos Myheritage och satte genast igång med att börja lägga in de personer jag vet idag. Mycket har jag glömt  bort under tidens lopp,  så det är viktigt att ta reda på historien medan den äldre generationen lever. Och nu är jag den som är äldre, ja i alla fall på väg.

Så ni kan jag säga att jag är igång (igen) och djupdyka i den spännande historian bakom släktforskningen.

Dagen börjar med att hitta min mans mormor

Först måste jag sondera runt och se vad det är man kan göra på siten och var jag kan hitta alla sökningar. Det är i gamla kyrkböcker, begravningsindex, husförhörslängder och en rad olika dokument, så du kan gissa att man lätt fastnar i att läsa dokument med  vacker handskriven text.

Dagen  mest spännande sökning i släktträdet började med att jag hittade min mans mormor, som vi inte visste vem hon var för hon dog när svärfar var två år, och bara det var spännande att veta var hon kom ifrån och vem hennes släkt var. Till saken hörde att när jag började djupdyka i en massa årtal, vigslar, barn, mm kunde jag inte släppa taget om historien. Det är så spännande och jag känner hur pulsen går upp när jag hittar det jag söker.

Fick rejält med huvudvärk för hjärnan gick på högtryck, det är alltså mer ansträngande för hjärnan att jobba om man jämför med att kroppen anstränger sig. Det är svårare att koppla av helt enkelt. Så efttersom jag mäter mitt EKG och ser återhämtning och sömn så kunde jag se att jag hade mental stress även i sämnen, då det då blir röda staplar. Jag vet ju vad det beror på, men jag inser att så kan jag inte hålla på för då kommer jag snabbt få problem med sömnen om jag inte strukturerar mig.

Jag får nu schemalägga detta detektivarbete och vara lite mer strategisk i mitt sökande. Och ja. det finns ju kurser att gå och ett ofantligt stort material att söka i. Men till en början startar jag på egen hand.

Bygga sitt släktträd gratis online

Man kan ju bygga sitt släktträd online gratis och upptäcka förlorade förfäder mm.  Man kan ansluta till 50+ milj användare, skapa sitt släktträd. Det finns Arkiv tillagda dagligen. Det finns olika Släktforskningsprogram. Man kan utreda familjens mysterier genom att kika i Sverige kyrkoarkiv. För tänk om man hittar nya spännande historier om våra släktingar?

Jag behöver nu portionera mina insatser här för att det inte ska bli för mycket för hjärnkontoret. Lagom är bäst, eller hur?

PS/ Berätta gärna i kommentaren om du hittat något spännande i din släkt!

Andra blogginlägg

Din stresscheck är klar

Släktforska online

Din hälsocoach online

Susanne