Okategoriserade

Tacksam för det vården erbjuder

Är oerhört tacksam för de tester vården erbjuder när man fyllt 60 år! När man kommer upp i mina år får man automatiskt gratis undersökningar för hälsan. Det ena är cellprovstaning för Pappillonvirus och det andra för coloncanser.

Cellprovstagning

I början på året kom det ett brev i brevlådan om kallelse för att göra en gynekologiskt cellprovstagning för att göra en analys om humant pappilonvirus. Regelbunden cellprovstagning är ett skydd mot cancer i livmodern. Cellförändringar känns ju inte och det orsakas ofta av ett virus som HPV, Humant Pappilonvirus.  Alla kvinnor från 23 års till 64 års ålder kallas till detta. Provtagningen är frivillig och gratis så viktigt att tacka ja till det. Nu kom coronaviruset ivägen för min undersökning men erbjudandet ligger kvar ett helt år så nu är det dags att boka in tid. Återigen tacksam för att få göra dessa undersökningar som vården erbjuder.

Koloskopiundersökning

Ett annat test jag också fick nu vid 60 års ålder  var att lämna in ett avföringsprov för att se om det finns blod i avföringen,  som också det kan vara en risk för att utveckla cancer i tjocktarmen, Coloncancer. Även det en underökning som vården erbjuder helt gratis. Kändes lite läbbigt att grejja med avföringen men nogranna instruktioner och väl förslutna påsar och kuvert gick det galant. Efter 2 veckor fick jag svar att man sett blod i avföringen, genast fick jag en oro i magen eftersom jag har släktingar som dött i den sortens cancer.

Det jag däremot vet är att min mage är och sköter sig exemplariskt och jag har aldrig haft några problem i livet, så jag kände mig ändå trygg i det. Men oerhört tacksam för att ändå få göra en undersökning som heter Koloskopi.

Undersökningsdagen

Dagen för undersökningen skulle förberedas 5 dagar innan med att ta Movicol morgon och kväll, det ska göra att avföringen kommer igång ( för dem som har problem är det vardagsintag). Det smakade ingenting utan gick lätt att dricka. Kosten under veckan skulle vara mild för magen med lättsmält mat som omelett, fisk, grönsaker (ej tomat), yoghurt mm. Inga problem för mig för det är helt vanlig vardagskost för mig.

Dagen innan ska man alltså tömma tarmen helt med en vätska som sätter fart på magen. Det handlar om att dricka 1 liter av vätskan , klunkvis. Och den smakar inte gott, fy fanken vad jobbigt att få i sig. Sedan fick jag dricka ytterligare vanligt vatten på det. Och gissa om jag satt på toaletten många gånger den kvällen.

Morgonen för undersökningen fick jag dricka ytterligare 1 liter av denna vätska och  till slut var det genomskinlig vätska som kom, allt helt rent. perfekt!

Maken skjutsade in mig till Danderyds sjukhus i god tid, registrering i receptionen och sedan sitta och vänta en stund. När de ropade upp mitt namn fick jag byta om till blå pappersbyxor med öppning i rumpan. En lång landstingsskjorta och långa bommulsstrumpor. Nu är det snart dags.

Jag fick lägga mig på en bår i ett bås och där sattes en infart i armen för att man ska kunna ge lugnande medel och spruta koksaltlösning. Sedan rullades jag in på båren i operationsrummet. Kände mig lite sjuk när jag låg där faktiskt. En sköterska kom och frågade om personnummer så att det är rätt person de ska undersöka. Hon pratade lugnt med mig om ditt och datt. Till vänster har jag en stor tv där jag kommer att kunna se hela proceduren.

Dags för undersökningen

Läkaren kommer in och pratar trevligt och efterhör lite allmänt om hur jag känner mig och att jag vet varför jag är där. Nu ska läkaren föra in ett ca 1,5 meter långt endoskop via ändtarmsöppningen in genom tjocktarmen upp till slutet av tunntarmen. Jag vill såklart ha lite lugnande och får Midazolam för att jag tror att det kanske kan göra ont.

Det snurrar till lite i huvudet och allt känns avslappnande och bra. Under koloskopin pumpas luft in i tarmen.  Läkaren tittar på min tarmslemhinna och kan vid behov ta provbitar och avlägsna polyper. I mitt fall fanns inga polyper, men sa ändå ja till att man fick ta prover för forskningens skull ifall det fanns något. Men otroligt spännande att följa hela vägen genom tarmen och se insidan, vilken teknik det finns.  Känns stort på något sätt.

Resultatet är en exemplarisk tarm

tacksam för det vården erbjuder

Koloskopin tog ca 30 minuter, och jag fick följa kameran genom tarmen och kände några gånger av den i magen då den går genom en böj mellan tjock och tunntarm. Helt fantastikt att få se sig från insidan av tarmen. Hade ett väldigt fint tarmludd och tarmen såg exemplariskt bra ut. Någon enstaka tarmficka, vilket de flesta människro har hade jag men inga polyper.  Det är i dem det kan bli inflammationer ifall det samlas bakterier kring dem. Därför är det så viktigt att äta kost som är snäll mot tarmen.

När undersökningen var klar rullades jag ut och fick åter klä på mig. Jag satt en stund på sängkanten och kände mig oerhört tacksam för att få göra denna underökning och också att jag är helt frisk i tarmen. Men varför indikerade teste på att det var blod i avföringen?Ja det kan alltså vara att man ätit något som är rött, typ rödbetor, tomat, att man har ett hemorrojder som avger blod mm. Testet är oerhört känsligt!

Så nu är jag verkligen glad och ödmjukt tacksam att allt är Ok. Och jag vet ju någonstans att de kosttillskott jag druckit i 10 år är viktiga för min tarm och den mat jag väljer att äta är hälsosamma för kroppen.

Det är ett bevis jag har och som jag är oerhört tacksam över.  Så får du dessa erbjudanden ska du tacka ja, det är mitt råd till dig.

Menopausens symtom motverkar du så här

Koloskopiundersökning

Ha en fin dag!

Susanne din hälsocoach online