andning, Immunförvaret, Kost och Hälsa, Kväveoxid, Näring till Cellen, Träning

5 effekter med kväveoxid

5 effekter jag fick med Kväveoxid

För dryga två års sedan kom jag i kontakt och fick upp ögonen för Kväveoxid. Jag var på ett föredrag om Kväveoxid där jag och många fler fick presenterat dess betydelse för exempelvis immunförsvar, nervsystem, uthållighet och blodcirkulation. Tre forskare fick Nobelpris 1998 för tre upptäckter gällande hjärt och kärlsystemet, det visade sig även att den var en viktig signalmolekyl för nervsystemet och immunförsvaret och att den medverkar i viktiga funktioner även i andra organsystem.

Det jag då inte visste om kväveoxid var att bildningen av kväveoxid i kroppen ökar genom att bland annat äta mat som är rik på arginin och nitrat men det är ändå svårt att veta hur stor mängd som finns i kroppen. Enda sättet är att mäta effekter efter att jag ökat intaget. Jag har gjort tester som visar att jag behöver öka det goda kolesterolet i kroppen och allt har ett sammanhang. Det var en av en 5 effekter jag fick av kväveoxid.

Så du fårstår att mitt intresset för detta blev stort och att det fick stor betydelsefullt för min hälsa!

Men vad är då kväveoxid?

Kväveoxid är en gas med kemisk formel N-O. Idag pekar en stor och växande forskning på N-O:s avgörande inverkan på hela kroppens funktion. N-O hjälper artärerna att slappna av och medverkar därigenom till ett hälsosamt blodtryck. Samtidigt som cirkulationen ökar, levereras syre till hela systemet, organen och vävnader. Utöver detta hjälper N-O till att stödja blodflödet till cellerna för att säkerställa bättre näringsupptag.

bönor

Hur får man i sig kväveoxid?

Vi tillverkar det själva i kroppen, men ju äldre vi blir desto mindre produktion. Men via livsmedel i vår kost får vi i oss det genom att äta mat som innehåller aminosyran arginin och mat som innehåller nitrat. Arginin finns i bönor , soja, mandlar, valnötter havre, fisk.  tonfisk och makrill.

Medan nitrat finns i grönsaker som mangold, spenat, ruccola och rödbeta. Bildandet av kväveoxid sker via oxidering av aminosyran L-arginin med hjälp av enzymer, så kallade kväveoxidsynteser. Svenska forskare har bidragit till att visa att det finns en annan bildningsväg för kväveoxid- genom omvandling av nitrat och nitrit.

koldioxid ökar prestationen

Idrottare kan öka prestationsförmågan

Många idrottare dricker rödbetsjuice öka sin prestationsförmåga. Nitratet i rödbetsjuicen gör nämligen att kroppens celler använder syre effektivare. Motion ökar också produktionen av kväveoxid. Det ökade blodflödet som uppstår under träning uppmuntrar cellerna på blodkärlens insida att tillverka kväveoxid. Om man tränar mycket anpassar sig kroppen efter det och utvecklar egenskaper som underlättar träning. Du kan också tillföra det via kosttillskott för att vara ännu mer säker på att det kommer din kropp tillgodo.

Skyddar blodkärlen och signalerar i nervsystemet

Kväveoxiden signalerar till den glatta muskulaturen i blodkärlen att slappna av, och deras elasticitet och diameter ökar. Detta förebygger kärlkramp, normaliserar blodtrycket och ökar blodcirkulationen. God blodcirkulation är viktigt för organ och vävnader i hela kroppen. Kväveoxid skyddar från plackbildning i endotelcellerna i kärlväggarnas insidor. Plack bildas av LDL-kolesterol som angripits av fria radikaler och är en vanlig orsak till blodpropp.

Även många funktioner i nervsystemet är beroende av kväveoxiden där den fungerar som en kemisk budbärare. Den styr bland annat frisläppandet av viktiga hormoner, fungerar som signalsubstans i hjärnan och är betydelsefull för inlärning och minne. Kväveoxiden ”startar” vår hjärna på morgonen. Kväveoxid behöver ingen synaps (koppling mellan två nervceller) för att hoppa från den ena nervcellen till den andra, utan tränger rakt igenom cellväggarna.

kväveoxid avtar med åren

Kväveoxid avtar med åren

För egen del tillför jag kväveoxid dagligen eftersom jag är fyllda 60 år, och då vi vet att produktionen avtar med åldern känns det tryggt att tillföra ett tillskott med holistisk kombination av flertalet naturliga ingredienser med synergistiska effekter,  som heter Munogen.

Några av de 5 effekter jag fått med Kväveoxid är att både känner och upplever skillnad i min energi, mitt blodtryck är toppenbra, när jag tränar får jag energi och kan nyttja min kapacitet för att sedan återhämta mig. Jag har fått redskap för att tillföra kväveoxid med kosten. Alla delar är lika viktiga.

Och det är väldigt värdefullt för mig då jag vill vara aktiv och må bra många, många år framöver.

ps/ I våra coronatider så ha Kväveoxid fått ett intressant fokus i forksningen. Läs mer här.

Lyssna på videon när Susanne berättar om Kväveoxid

Tidigare inlägg om Kväveoxid som är värt att lyfta upp igen

Ha det fint!

Din hälsocoach online

Susanne