lymfpromenader, Okategoriserade, svullnad

5 tips om du har svullna fötter

5 tips för svullna fötter

Om du får vätska som samlas i  ben eller fötter  kallas det för ödem och det är ofta en svullnad som inte ger med sig. är Det är inget ovanligt och det relativt vanligt och det kan drabba både kvinnor och män. Det finns olika typer av ödem som  också  har varierande symtom som kan påverka kroppen på olika vis. Om svullnaden inte ger med sig bör du söka läkare eller en lymfterapeut. Ödem kan också uppstå på andra ställen i kroppen.

 

5 tips om du har svullna fötter

  1. Lägg en kudde under benen när du vilar, för att fötterna ska ligga i ett högre läge än resten av kroppen.
  2. Stå och sitt inte för långa perioder i samma ställning.
  3. Gå gärna lymfpromenader där hela kroppen får träning och som stimulerar blodcirkulationen
  4. Är du överviktigt kan ett försök att gå ned i vikt vara till god hjälp.  Fetma och övervikt gör att blodflödet i kroppen blir sämre.
  5. Använd stödstrumpor när du vet att du kommer stå eller sitta ned många timmar för att lindra svullnaden. Det finns många läckra modeller att välja på i butik eller på nätet

Mät ödemet

Om du mäter omkretsen på den svullna foten,  benet eller armen  kan du hålla koll och jämföra  med den friska sidan. Man kan också ta ett hudveck mellan tummen och pekfingret och jämföra med samma område på friska sidan av kroppen. På bålen eller huvudet kan det vara svårt att mäta, men man kan försöka jämföra tjockleken på hudveck.

Om du lär dig tekniken med lymfpromenader kan du själv mäta och jämföra skillnaden före och efter egenvårdsbehandling. Övningarna är som namnet säger lämpade för den som har lymfödem men passar även mycket bra för dem som önskar minska i volym i armar, bröstrygg och hals.

Ett ödem är en onormal vätskeansamling i vävnaden och kan ofta uppfattas som fett även om det bara är bunden vätska som behöver komma loss. Lymfsystemet behöver få hjälp att öppna upp stopp för att få bort vätskan. Vet man inte hur man får bort vätskan så blir den kvar och det blir ytterligare ansamling.

Inom kort kommer jag att bli klar lymfpromenadcoach och kommer att kunna erbjuda lymfpromenader i norra Stockholm. Kikar du in på lymfpromenad.se kan du se var i Sverige det erbjuds kurser.

Här kan du läsa mer om lymfpromenader

Ha en fin dag!

Susanne Din hälsocoach online