Okategoriserade

Träna rätt vid 60 plus

Träna rätt vid 60 plus

Ja hur ska jag träna rätt vid 60 plus? Ja, så tänker jag nu eftersom jag fyllt 60 år och ännu mer vill må bra. Jag vet ju att jag själv kan påverka min hälsa i allra högsta grad.

Idag var jag på ett helt nytt spännande pass på gymmet (ja jag har vågat mig till gymmet nu). Passet var smidighetsträning där vi mjukade upp faschian och gjorde övningar som man vanligtvis aldrig tränar nämligen höfter och axlarnas rörlighet. Långsamma och kontrollerade övningar för över och underkropp.  Härligt uppmjukad känner jag mig nu ( man blir ju lätt stelare i kroppen med åldern), så det är viktig att röra på kroppen. Stillasittandet har ökat med den digitala revolutionen,  vilket är hälsofarligt. Idag sitter vi i snitt 9 timmar om dagen. När vardagsaktivitet minskar  ökar livsstilssjukdomarna.

Visste du förresten att 22 minuter om dagen förkortar vi livet med 1 timmes stillasittande? Så även om man inte är 60 plus är det viktigt att träna och röra på sig varje dag.

Vad händer när vi sitter för mycket?

Kaloriförbränningen sjunker, vi går upp i vikt. Det lägger sig ofta kring buken. Vi tappar alla fina effekter som kroppen har som ex.mentala effekter, Men när vi rör oss blir vi piggare, gladare, friskare.

ÖKA vardagsrörelsen med 150 minuter i veckan så stärker vi  våra muskler. Exempel på saker vi kan göra är att alltid ta tillfället i akt med att gå i trappor doch strunta i att ta inte hissen,  leka med barnen. Motionera och träna så  vi blir svettiga, ca 30 minuter om dagen. Styrketräna,

Redan vid 50 mår börjar  vi tappa muskelmassa, lår och rumpa ska tränas, du ska ha stora lår, stå upp och jobba om du kan. Gå ut på stan och kolla män och kvinnor. De som har största låren och smalaste midjan har en hälsosammare kropp. De med smala ben och rakare i kroppen har större risk för bukfetma. Så Better fat but fit om du är rörlig.

Bukfetma- varför just runt magen?

Djupt liggande fettet är en energireserv som vi inte behöver längre. bukfettet påverkar levern. Högt blodsocker, höga blodfetter, mm. Du mäter dig runt midjan där kvinnor ska ha under 88 cm och män under 102 cm. Du kan ligga på rygg och mäta magens höjd- lägg dig på golvet med benen lite börjda så magen åker ner. Vattenpass , mät höjden på magen.

Varje gång du sätter dig- Gör en KIRUNA

Enligt Folkhälsomyndigheten bör vi vara fysiskt aktiva ungefär 30 minuter varje dag, men dessutom bör muskelstärkande fysisk aktivitet utföras minst två gånger per vecka för flertalet av kroppens stora muskelgrupper. Ett utmärkt sätt att göra detta är att göra en så kallad ”Kiruna”. Varje gång du sätter dig, så gör du det 10 gånger. Dagens vana är alltså 10 benböj varje gång du sätter dig.

Rör på dig var 20;e, 30;e minut. Sträck på benen-. Stillasittande jobb, stå bort 4-5 kilo/ år. Walk and talkmöten- kolla guiden. Bra att ta till nu när vi har så många zoommöten. Vi behöver fortsätta träna.

Länk Lyssna gärna på Framgångspodden med i Alexander Pärleros som intervjuar Maj-Lis Hellenius

Här finner du träning på nätet om du vill träna hemma

 

Din hälsocoach online

/susanne