Okategoriserade, Q10, Q10 halten, statiner

Q10 tändstiftet i cellerna

Q10 tändstiftet i cellerna

Så hur har du det med ditt tändstift i cellerna?Q10 är tändstift i kroppens energifabrik oh är ett coenzym  som är en fettlöslig antioxidant,  som bland annat samverkar med vitamin E. Q10 är nödvändigt i cellernas mitokondrier, som är cellens livsviktiga egna kraftverk. Q10 produceras i olika vävnader, men vi får också i oss Q10 via födan, främst fet fisk som strömming och makrill, från inälvsmat och oxkött samt från broccoli och spenat.

Personligen har jag tagit Q10  i olika perioder i livet, speciellt då jag kom upp i 50 års åldern. Jag tycker att jag känt mig mycket mer energifull  och inser att det nog är viktigt att tillföra det kontinuerligt.
Q10 har så många viktiga fördelar för våra celler som vi annars går miste om ju äldre vi blir.

Minskard produktion med åldern
Vi har en naturligt hög produktion av Q10 när vi är i vår unga,  men produktionen minskar med åren. När vi fyllt 80 år finns bara 50 procent av kroppens Q10-produktion kvar trots att hjärtat slår lika mycket.  Så gradvis åldras vi i våra celler om vi inte tillför coenzymet Q10.

Statiner sänker Q10-halten
Nästan alla hjärtsjuka personer får i dag kolesterolsänkande mediciner, så kallade statiner. Men statiner minskar produktionen av Q10 och brist på Q10 försämrar prognosen vid hjärtsvikt.

– När cellerna ska bygga kolesterol, som är viktigt att ha i normala mängder, så blockeras produktionen av Q10 om man får statiner. Men tar man då tillskott av Q10 så kan man normalisera värdet och det är viktigt att berätta, säger kardiolog och överläkare Urban Alehagen till Kurera.

Q 10 kan påverka sömnen där en möjlighet är att kosttillskottet ger en bättre balans mellan aktivitet och vila eftersom det ökar energin till alla de dagliga göromålen. Då blir du också mer naturligt trött på kvällen.

Läs hela artikeln här
Q10 på Digitalhälsan
Beställ din Q10 här
Din hälsocoach online
Susanne