Skip to content
Byter idag från smör till olivolja
Okategoriserade

Byter idag från smör till olivolja

Idag byter jag från smör till olivolja

Olivoljan är ett bra basfett, mängder med antioxidanter. Därför byter jag nu ut smöret till olivolja istället. Olivoljan av märket Novello skördas tidigt på våren, smakar starkt. Olivolja kan man ha på nästan allt, du kan steka, baka, ha på sallad mm. Jag tar dessutom en balansolja varje morgon i min morgondrink. Den balanserar Omega 3 och Omega 6 så att fettsyrebalansen blir i balans. Obalanser skapar över tid ohälsosamma symtom i kroppen.

Innan jag kom till insikt om detta fenomen för egen del gjorde jag två oberoende fettsyrebalanstester för att verkligen se hur deg ser ut i min kropp. Desa två oberoende tester som  visade likvärdiga resultat. Jag var ändå imponerad av mina väden då jag låg hyfsat bra i nivå, men det är också för att jag tagit en premium omega3 i några år. Men eftersom mina goda kolesterolvärden behöver förbättras ytterligare är jag nu på rätt väg med min nya Balansolja.

Oljor som du ska hålla koll på

Palmetinsyra är en mättad fettsyra ger inflammatoriskt påslag, finns i fläsk, smör, kokosolja, den oljan ska man vara uppmärksam på. Den huvudsakliga ersättningen till transfett är palmolja. Det är olyckligt eftersom det är den främsta källan till palmitinsyra, den fettsyra som mest bidrar till att höja blodkolesterolet,

Solrosolja är ett fleromättat fett fettsyra påverkar muskelfunktion. Den största nackdelen med solrosolja ur ett hälsoperspektiv att den oftast är varmpressad. Omega 6 är ett nödvändigt och bra fett att få med i din kost. Problemet med oljan är att ifall du följer vad man brukar kalla en västerländsk-diet får du redan i dig en stor mängd omega 6 vilket leder till en obalans mellan Omega-syrorna. Det i sin tur kan leda till en mängd olika sjukdomar t.ex hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, inflammationer och autoimmuna sjukdomar.

Animaliska fetter kan öka risken för hjärt och kärlsjukdomar, ät därför mindre av dem. Du går också lättare upp i vikt. Mättat fett används som energi i kroppen, men det är inte bra för hälsan om för stor del av fettet vi äter kommer från mättat fett. grädde, glass och bakverk, choklad, fet mjölk och fil, smör och matfettsbandningar baserade på smör, ost, fett kött och charkprodukter som korv och bacon, kokosfett, palmolja.

Man kan man säga att ju hårdare ett matfett är i kylen desto mer mättat fett innehåller det.

Hur mycket mättat fett behöver vi?

Vi behöver inte äta något mättat fett alls. De mättade fettsyror som behövs i kroppen kan bildas från andra fettsyror i maten.

Enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna, NNR 2012 bör högst en tredjedel av allt fett vi äter, eller 10 procent av all energi vi får i oss, komma från mättat fett. För en kvinna motsvarar det drygt 20 gram och för en man cirka 30 gram mättat fett per dag.

Bakgrunden till rekommendationen är att en minskning av det mättade fettet i maten kan bidra till  minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar om man samtidigt äter mer av omättade fetter, det vill säga enkelomättat och fleromättat fett. Att minska på mättat fett och istället äta mer av mat med kolhydrater ger inte samma positiva effekt.

Det är viktigt att äta frukt och bär, men endel är rädda för att det innehåller för mycket fruktsocker. Vi behöver också äta mer grönsaker. Men eftersom det är svårt att få i sig den mängd som egentligen behövs kan det vara ett komplement att ta kostttillskott som innehåller grönsaker och frukt

Att äta mer rätt gör att du mår bättre och blir friskare, vi behöver också  röra på oss mer för att inte få en sämre hälsa. Det är sådant vi vet men ibland så svårt att följa.

Lyssna gärna på Framgångspodden där Mai-Lis Hellenius intervjuas av Alexander Pärleros. Temat är att ” Så blir du 100 år gammal”

Här kan du hitta mer info om Balansolja mm

10 anledningar till att tillföra vitamineroch mineraler

Här kan du själv beställa ditt test och få svar på din Balans mellan omega 3 och Omega 6

 

tjingeling

/Susanne, din hälsocoach online

5 comments on “Byter idag från smör till olivolja”

  1. […] De påverkar också regleringen av blodtrycket, hur njurarna fungerar och vårt immunförsvar. Läs mer i mitt tidigare inlägg om Omega 3 Omega3 tillskott Jag kommer i följande inlägg  skriva om olika frukter, bär mm som är bra […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *