Okategoriserade

Grymma tips för bästa kräftfångsten

Grymma tips för bästa kräftfångsten får du här.

Varje år i augusti har vi som tradition att fiska kräftor. Det har vi gjort si så där i 35 år. Och ja, vi har blivit grymma på att fånga kräftor. Ja,  några år var det faktiskt kräftpest vilket gjorde att det blev ett uppehåll. Vi fiskar kräftor i sjön Barken i södra Dalarna.

För den som aldrig gjort det är det alltid första gången en spännande upplevelse. Så vi har ofta haft med vänner som verkligen har uppskattat att få vara med om detta. Det är lite exotiskt att fiska hela natten, vilket man bör göra. Man vittjar burarna varannan timme och håller kolla på att det finns mat kvar till kräftorna.

Vad ska man då använda för kräftbete?

Vi har testat allt möjligt, allt från laxhuvuden, strömming, makrill mm. Så de bästa tipsen är just att ha bästa betet att lägga i burarna. Betet fäster vi i små påsar som hänger inne i buren. Eller så fäster man fast betet med en säkerhetsnål. Det finns olika modeller beroende på vilken bur man köper. Vi är tilldelade 10 burar som ska vara uppmärksam tydligt med namn och ha ett flöte som gör att de inte sjunker.

Klockan 17.00 går startskottet

Då är det dags att åka ut med båten och lägga dem på smarta ställen där vi tror att det finns kräftor. Det är alltid en gissning var de kan finnas men de gillar steniga partier men kan även finnas djupare ned på botten. Flera båtar ger sig ut på sjön och det är viktigt att inte lägga för nära varandra så man stör grannen. När alla burar ligger i är det bara att ro tillbaka och vänta.

När det börjar bli mörkare ute upplever vi att det kommer mer kräftor. Men allt är beroende av hur kallt det varit i vattnet under sommaren. I år var jvuli lite kallt så det påverkar kräftbeståndet. Det är väldigt mysigt när det bli mörkt för då lyser det lampor överallt på sjön och längs stränderna har folk lite fest och alla försöker hålla sig vakna så länge det går. I vår ungdom vittjade vi burar varannan timme fram till morgonen kl 07.00 Men numera tar vi ofta sista nattpasset vid 01.00 sedan lägger vi oss , för man blir lite trött av att vakna varannan timme. Det orkar vi inte längre. Dem vi tar upp samlar vi i en sump som det kallas. En bur där de får ligga över natten i säkert förvar.

Klockan 07.00 ska burarna upp

Denna morgonen var det en underbar solig, varm morgon och alldeles stilla på sjön. Bara vi är ute och tar upp burarna och vi ser några andra som också hämtar upp sina burar. Det blev många kräftor men vi fick slänga tillbaka hälften, ja det är så att de måste vara 9 cm långa för att man ska få äta dem. De som är små ska få leva ett tag till så att de blir stora till nästa år. Vi fick summa summarum 50 stycken. Det är ovanligt lite, vi brukar få misnt 100 stycken eller mer. Nu väntar de som är kvar att bli tillagade.

Dags för att koka kräftorna

Ja lite hemskt kan det upplevas att koka dem, men det är så man måste göra i alla fall. Vi kokar upp en kastrull med vaten som kokar upp. Sedan lägger vi i 5-6 kräftor i taget och lägger snabbt på locket. Taimern står på 5 minuter och tickar på…. Pling…. dags att ta upp dem ur kastrullen. Nu är de vackert röda och läggas på ett fat tills alla är färdigkokade. Nu är nästa steg att koka en lag med vatten, porter, grovsalt, socker och krondill. När den har kokat upp lägger man i alla kräftor som ska koka en liten stund för att sedan ligga i lagen och svalna.

Sedan rullar dagen på. Vi ska ha gäster så eftersom vi bara fick 50 kräftor rusar vi till ICA butiken för att köpa en burk med Vätternkräftor så att det ska räcka till alla. Men till det äter vi västerbottenspaj och broccolipaj, lite goda såser, bröd, smör och ost. Och för dem som inte gillar kräftor finns det även köttbullar och annat gott. Det gäller att ha några alternativ eftersom alla inte är kräftälskare.

Kvällen är lång och det blir ett trevligt avslut där alla är nöjda och vi har fåt sjunga lite snapsvisor som hör kräftskivan till.

Har du fiskat kräftor och har några superrecept du vill dela med dig så gör det gärna!

Här har du tips på tillbehör

Lampor som lyser på bron ser magiska ut i natten