Uncategorized

Havre är en fantastisk supermat för hälsan

Havre är en fantastisk supermat för hälsan, visste du det?

Ibland glömmer vi bort vilken fantastisk råvara havren är, den är nämligen en av våra mest älskade sädeslag och har odlats i Norden sedan 1700-talet.  Sanningen är att havre är en fantastiks supermat för hälsan , visste du det? Det är därför vi också använder havregryn i den diet som ingår i Livsstilsprogrammet som jag själv och mina kunder använder.

Havre är 100% fullkorn

Havregryn är havre i sin renaste form. Havret skalas, värmebehandlas (för att enzymer som förstör havren ska inaktiveras) och plattas sedan till ett gryn. Vill man ha gryn som snabbare ska kunna kokas till gröt klipps grynen i mindre bitar och vill man ha gryn med mer fibrer tillsätts vanligt vetekli (skalet från vete). Havre är alltså 100 % fullkorn! Med det menas att hela havrekärnan finns med utan att någon del tagits bort. Ytterst på kärnan sitter skalet (som ju är fibrer) och innanför detta är det proppat med viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter och biologiskt aktiva ämnen som gör gott för kroppen. Till exempel har studier visat att det finns ett samband mellan ett högt intag av fullkornsprodukter och ett friskt hjärta!

Så mycket näring ger en portion gröt 

En portion havregryn (kokt på 1 dl havregryn) ger ca 23 gram kolhydrater (varav hela 4 gram är fibrer), 5 gram protein och 3 gram fett. Såväl kolhydraterna som proteinet och fettet är av toppkvalitet! Förutom detta får du i dig mängder av fibrer, vitaminer och mineraler.

Havre är en  kolestrolsänkare

Havre innehåller en löslig, gelbildande vattenlösliga fibrer, så kallade som heter betaglukaner och den har flera fina effekter på hälsan!  På ett helt naturligt kan den sänka ett förhöjt kolesterolvärde, vilket är positivt för hjärtat. När betaglukanerna passerar tarmen tar de med sig gallsalter som försvinner ut med avföringen. Levern måste då bilda nya gallsalter och för att göra detta måste kolesterol tas från blodet (eftersom kolesterol är en byggsten i gallsalterna), vilket gör att kolesterolhalten i blodet minskar. Det innehåller stora mängder fibrer, antioxidanter, B-vitaminer, proteiner och mineraler. Havre innehåller också mer fett än vete, råg och korn, varav ca 80 % är omättade. Vidare är havre också en utmärkt källa till mangan, magnesium, koppar, zink och järn.

Betaglukaner har den effekten att det kan sänka kolesterolvärdet och stabilisera blodsockernivån. Havrekärnan innehåller ca 6-8 % betaglukan. Den kolesterolsänkande effekten uppnås vid ett dagligt intag av 3 g betaglukan vilket motsvarar ca 2 portioner gröt av havregryn eller 1 portion gröt av havrekli. Betaglukan är också bra för ditt blodsocker då de bryts ner långsamt och ger en jämn och fin blodsockerhöjning. Du ska alltså lägga Betaglukaner på minnet!

Havre som proteinkälla

Vegetabiliska proteinkällor är normalt sett inte fullvärdiga då de inte innehåller tillräcklig mängd av de livsnödvändiga aminosyrorna. Men inom de vegetabiliska källorna är skillnaden stor och havregryn ligger i den absoluta toppen tillsammans med t ex sojabönor. Det räcker med några matskedar mjölk till en portion havregryn för att hela portionens protein ska bli fullvärdigt och du kan tillgodoräkna dig varje gram protein både från grynen och mjölken.

Dessutom är havregryn en otroligt billig proteinkälla. Här ser du några exempel.

  • Havregryn (11 kr per kg) – 0,83 kr
  • Mjölk (8 kr per liter) – 2,30 kr
  • Kidneybönor (40 kr per kg) – 1,83 kr
  • Nötkött (70 kr per kg) – 3,66 kr
  • Ägg (2 kr styck) – 2,80 kr

En portion havregrynsgröt med mjölk eller varför inte en smoothie gjord på havregryn och mjölk blir alltså protein av absolut högsta kvalité till ett oslagbart pris. Vi  har i dieten havregryn både i frukost, i grytan och i kvällsmålet men då i kombination med linfrön som ligger i blöt över natten. Det blir en ännu bättre effekt för upptaget i tarmen och som blir smidigt och följsamt resultat på toan också. Läs mer om dieten där havregryn är standard

Gröt ger mättnad

För dig som vill hålla vikten är gröt ett bra alternativ på frukostbordet. Som du ser mättar gröt klart mer än andra frukostalternativ när man tittar på mättnad i förhållande till energiinnehållet. Vi använder därför havregryn varje dag i de maträtter som ingår i livsstilsprogrammet. Meningen är att du ska hålla en stabil blodsockernivå.

Här kan du läsa mer om havregryn

Här är länk till livsstilsprogrammet för kontroll över hälsan

 

Ha det gott!

Susanne din hälsocoach online

 

ps/ Du kan alltid ställa gratis frågor om det som har med hälsan att göra