D vitamin, Immunförvaret, Näring till Cellen

Undvik allvarliga konsekvenser vid D vitaminbrist

Så kan du undvika allvarliga konsekvenser vid D vitaminbrist

Vi kan undvika allvarliga konsekvenser vid D vitaminbrist genom att fokusera på den mat vi äter,  men vi får också också  D-vitamin som bildas i huden när vi är ute i solen. Den mat som innehåller mest D vitamin är lax, sill och makrill mycket D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin. Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar innehåller också D vitamin om de är berikade med D-vitamin.

Hur uppnår vi rätt nivåer av D vitamin?

Vår ålder och hur mycket vi vistas i solen påverkar våra nivåer av D vitamin.  D vitamin från solen får vi mellan april och augusti, då fyller vi på med våra depåer. Sedan börjar nivåerna dala sakta nedåt när hösten kommer.  Vissa grupper är rekommenderade att ta kosttillskott med D-vitamin, det t gäller vegetarianer, personer som är allergiska mot fisk eller av andra anledningar inte äter fisk och D-vitaminberikade livsmedel eller personer som undviker solexponering. Gravida och ammande omfattas av råden om de ingår i någon av dessa grupper. Det är svårt att veta vilken nivå man ligger på utan att testa sig. Själv har jag gjort ett hälsotest för att bla mäta mina D vitamin nivåer och efter 10 års intag av kosttillskott har jag en nivå som är högre än vad normalvärdet på 70 nanomol är, min ligger på 150 nanomol.

Vad händer om vi får brist på D-vitamin?

Långvarig brist på D-vitamin kan orsaka rakit, “engelska sjukan”, hos barn, som ter sig som ett mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. Allvarlig brist på D-vitamin kan orsaka kramper. Just dessa sjukdomar är  mycket ovanliga i Sverige. Nyare forskning tyder också på att låga halter av D-vitamin kan ha betydelse för uppkomsten av andra sjukdomar som alzheimers, cancer mm.

Lindrig D-vitaminbrist visar sällan några tydliga symptom. Vid svårare och långvarig brist på D-vitamin kan kroppen få svårt att ta upp kalcium. Äldre personer riskerar ex.att få problem med osteoporos (benskörhet). Andra symptom vid långvarig D-vitaminbrist kan vara svaghet i musklerna, värk i skuldror, överarmar, höfter och lår eller symmetrisk, diffus smärta i ländryggen, lårbenet och bäckenet. Vissa personer ådrar sig långvariga förkylningar och allmän trötthet.  Lyssna gärna på videon där Mats Humble berättar om D vitamin

Vilka personer har generellt brist på D-vitamin?

Det har blivit allt vanligare att man tar D vitamin prover på hälsocentraler och många fler människor begär att få testa sina nivåer när man inte finner några andra lösningar på diffusa symtom.  Men det saknas breda, representativa studier om D-vitaminnivåer i blodet hos  bla svenskar, men de studier som finns pekar på att nivån för vissa grupper är otillfredsställande, till exempel hos vissa invandrargrupper och äldre personer som tillbringar lite tid utomhus.

Livsmedelsverket har gjort mätningar på Svenskars matvanor och där visade cirka 20 procent av deltagarna att de hade D-vitaminstatus under optimal nivå (<50 nanomol per liter).

Livsmedelsverket har sedan dess höjt kraven för D-vitaminberikning av olika livsmedelsgrupper. De nya reglerna trädde i kraft den 16 maj 2018 med en övergångstid på två år. Resultatet av de nya berikningsreglerna förväntas minska andelen i befolkningen som har för låga intag från maten.

*D vitamin är just nu i fokus kring personer som drabbats av Covid 19

Kan man få i sig för mycket D-vitamin?

Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Intar man kosttillskott så är det bra att hålla sig till rekommenderade doser. Enligt Mats Humble finner man de bästa tillskotten på hälsokostaffären. De som finns på apoteken har ofta för låga rekommenderade doser som egentligen är verkningslösa och inte gör någon skillnad. Lyssna på din kropp och gör ett hälsotest någon gång per år så vet du vilken skillnad det har gjort sedan du började. D vitamin från solen är gratis och den kan vi alla ta för oss av och det är speciellt viktigt för oss som bor på de norra breddgraderna, men vi måste också vara försiktiga med solandet då för mycket sol ökar risken för malingnt melanom.

Se videon med Mats Humble Allvarliga konsekvenser av D vitaminbrist

Läs i blogginlägg Det du bör veta om D vitamin

De här D -vitaminerna använder jag själv Restorate ( mineraler + D  Vitamin) och Apotekets produkt med 500 mg 800 ie (receptbelagt)

Önskar dig en solig vår och sommar!

Din hälsocoach online

Susanne