Näring till Cellen

Menopausens symtom motverkar du med optimal näring

Menopausens symtom motverkar du med optimal näring. Det är så många symtom som kan komma i och med kvinnans menopaus.  Det kan vara blodvallningar, hjärtklappning, svettning, nattliga svettningar ev. med sömnrubbning som följd. Huvudvärk, yrsel, muskel- och ledvärk, myrkrypningar, koncentrationssvårigheter, depression, minskad libido, torra slemhinnor. Besvären kan börja flera år före menopaus och fortsätta flera år efter.

Det är nu 9 år sedan jag själv började fokusera på näring till cellerna. Vissa klimateriesymtom hade nog börjat smyga sig på fast jag inte förstod att det var menopausens start. Jag hade ojämt humör, var trött och sov dåligt. Slemmhinnorma var sköra och jag var allmänt i olag. Mina besvär i lederna startade, som sedan visade sig vara begynnande artros i höften.

Det som hände rätt snabbt när jag började komplettera maten med kosttillskott var att jag fick ett jämnare humör, blev gladare, fick mer energi och astman avtog efter 6 månader. Och det bästa av allt, inga mer långdragna förkylningar. Jag har fortsatt att ta kosttillskott och jag har lagt till flera kosttillskott efter ålderns behov och jag är för egen del helt övertygad om att de är näringen som gjort och gör att jag idag mår så bra.

Du som har stora problem på grund av klimakteriet kan ha god av kosttillskott av premiumkvalitét ( som är granskade och testade för garanterat bästa kvalitét) och kombinera detta med näringsrik och ren kost. Menopausens symtom motverkar du med optimal näring. Nedan listar jag några av de mest populära vitaminer och mineraler som är viktiga i övergångsåldern och förklarar hur de hjälper kroppen.

Omega-7

Omega-7 kan vara till hjälp för dig som har problem med torra slemhinnor. Omega-7 finns främst i det orangegula bäret havtorn. Havtorn har ett mycket högt näringsinnehåll och är vanlig längs den svenska kusten.  Först på senare år som Havtorn fått uppmärksamhet.  Denna fettsyra bidrar till att reglera fuktbalansen i slemhinnorna, vilket kan vara användbart för den som lider av torra slemhinnor som ett resultat av klimakteriet.

B6, B12 och Omega-3

Vitamin B6, B12 och folsyra blir med åldern svårare för kroppen att ta upp. B-vitaminer och omega-3 fettsyror är otroligt viktigt för att hålla minnet i schack. Omega-3-fettsyrorna är också otroligt viktiga för att uppnå en god hjärt- och kärlhälsa med normalt blodtryck, triglycerid- och kolesterolnivå. Vitamin B är egentligen ett samlingsnamn för en rad olika vitaminer. Familjen av B-vitaminer har många olika funktioner i kroppen, men är speciellt viktig för ämnesomsättningens funktion. Under denna kategori hittar du enskilda tillskott med olika B-vitaminer och så kallade B-komplex där alla B-vitaminerna ingår.

C-vitamin

Vitamin C uppmärksammas ofta för sina kraftfulla egenskaper och finns naturligt i nästan alla frukter och grönsaker. C-vitamin är en klassiker i förkylningstider men vitaminet har många andra viktiga funktioner utöver dess roll i immunsystemet.

Zink, selen, lutein och A-vitamin

Med åldern försämras synen. Åldersrelaterade synnedsättningar kan förbättras med intag av zink, selen, lutein och antioxidanter från blåbär. A-vitamin kan förbättra ett nedsatt mörkerseende. Zink ingår i fler än 300 enzymer som bland annat behövs för metabolismen och syntesen av näringsämnen som protein, kolhydrater, fett samt vissa vitaminer och mineraler. Zink fungerar även som antioxidant och hjälper till att skydda kroppens celler från fria radikaler. Zink har många viktiga funktioner i kroppen och ett för lågt intag återspeglas ofta på hudens och hårets kvalitet.

Kalcium, magnesium, D-vitamin

Kvinnor som inte längre är fertila drabbas ofta av osteoporos (benskörhet). Detta beror i synnerhet på att det kvinnliga könshormonet östrogen minskar. Östrogen spelar en betydande roll vid inlagring av kalcium i skelettet, vilket även magnesium och D-vitamin gör. Ett tillskott med kalcium, magnesium och D-vitamin är därför att rekommendera till kvinnor efter klimakteriet. Magnesium är ett mycket viktigt mineral och behövs för många av kroppens funktioner, bland annat ingår det i fler än 300 olika enzymer och bidrar till olika neuromuskulära funktioner.

Antioxidanter

Stela och smärtande leder till orsak av ledförslitningar är ingen ovanlighet i högre ålder. Den inflammation som bildas i en sliten led och som är orsaken till det obehag som uppstår kan med rikliga mängder antioxidanter och omega-3-fettsyror motas. Eftersom detta är en av menopausens symtom bör du motverka det med optimal näring.

Här kan du läsa mer om vitaminer och mineraler

Premium kosttillskott

D-Drinken som förnyar kroppen

Susanne/ Din hälsocoach online