kroppshållning, Träning

Sträck på dig- din kroppshållning säger hur du mår!

Sträck på dig- Din kroppshållning speglar hur du mår?

Jo det är sant, din kroppshållningen är en spegel som visar hur vi mår. Det är  så att huvudvärk, ryggont, dåligt humör och ytlig andning är  ett resultat av en dålig hållning. Jag jobbar ju med andning och HRV träning  och även andningen  kräver fokus för att den påverkas av dålig hållning. Men hur lätt är det inte att glömma bort hållningen när man är mitt uppe i vardagsarbetet?  Som leg arbetsterapeut har jag släpat många hjälpmedel i mina dagar och då är det lättare sagt än gjort att tänka på hållningen. Ändå vet jag så väl hur jag ska lyfta och röra mig ergonomiskt.

För att inte tala om när vi sitter vid datorn eller nedsjunken i soffan med telefonen eller paddan i handen, tänker du på hur du sitter då? Tiden bara rusar iväg och Vi bär tungt eller lyfter fel och tyvärr gör många det misstaget i sitt arbete att man struntar i de hjälpmedel som finns, för man tänker att det ska gå fortare, med risk för att skada sig.

Stress och jäkt ökar spänningen

Det som är allra svårast att få grepp om är stress och jäkt som  omedvetet ökar anspänningen i muskler och axlar. Jag minns när jag var liten och flyttat till en ny stad, jag skulle börja andra klass och fick så vansinnigt ont i axlarna. Min mamma tog mig till doktorn och det visade sig att jag gick med axlarna uppdragna mot öronen utan att jag visste det. Jag var jättenervös och stressad av att börja i en ny skola där jag inte kände någon.  Det måste ha sett väldigt konstigt ut, men vi fick rätsida på det till slut. Jag tror jag fick magnesium som kosttillskott för musklerna skulle slappna av . Idag använder jag kosttillskott och vet att det tillsammans med alla de andra delarna gör skillnad för min hälsa, speciellt när det gäller återhämtning.

Vad vi också bör vara uppmärksmamma på risken att bli  alltmer stillasittande i många arbeten, vi får mindre fysisk motion så därför krävs det att vi själva aktivt tar tag i det.  För min del har jag skaffat mig en träningsklocka som har smarta saker där den talar om om jag suttit för länge, hur många steg jag tar mm. Så jag har inget emot att ta till vardagshjälpmedel för att få mig att tänka på dessa viktiga saker. Det är också viktigt att tänka på  hur vi går, sitter eller står, och om vi sträcker på våra  kroknade ryggar kan vi minska rygg- och muskelbesvär. En bra kroppshållning ger dessutom en bra utstrålning och stärker självförtroendet. 

Nu skaffade jag mig  ett ” hållningsstöd” som jag trär på mina axlar och det känns väldigt bra för hållningen. Brösten putar ut lite, men vad gör det om hållningen blir bättre. Jag använder min Swedish Posture nästan varje dag.

Vill du läsa mer om hälsa med andning, träning, kost och näring kan du fördjupa dig i flera artiklar och innehåll här.

Ha en fin dag!

/din hälsocoach online

Susanne