Kväveoxid

Kväveoxid är en viktig faktor för vår hälsa

Kväveoxid är en viktig faktor för vår hälsa

Visste du detta om kväveoxid?

  • Kväveoxid är en gas som är betydelsefull för exempelvis immunförsvar, nervsystem, uthållighet och blodcirkulation.
  • Genom att äta mat rik på arginin och nitrat kan man öka bildningen av kväveoxid i kroppen.
  • Vi har ca 80 000 km artärer och vener löper genom din kropp
  • Vanligaste dödsorsaker I Europa är 3,9 milj. dödsfall av Hjärt & kärl (45%)  och större än tumörsjukdomar.
  • Tre forskare fick Nobelpris 1998 för tre upptäckter gällande hjärt och kärlsystemet, visade sig även att den var en viktig signalmolekyl för nervsystemet och immunförsvaret och att den medverkar i viktiga funktioner även i andra organsystem.

Vad är kväveoxid?

Kväveoxid är en gas med kemisk formel N-O. Idag pekar en stor och växande forskning på N-O:s avgörande inverkan på hela kroppens funktion. N-O hjälper artärerna att slappna av och medverkar därigenom till ett hälsosamt blodtryck. Samtidigt som cirkulationen ökar, levereras syre till hela systemet, organen och vävnader. Utöver detta hjälper N-O till att stödja blodflödet till cellerna för att säkerställa bättre näringsupptag.

Hur får man i sig kväveoxid?

Vi tillverkar det själva men ju äldre vi blir desto mindre produktion. Men via livsmedel i vår kost får vi i oss det genom att äta mat som innehåller aminosyran arginin och mat som innehåller nitrat. Arginin finns i bönor , soja, mandlar, valnötter havre, fisk.  tonfisk och makrill. Medan nitrat finns i grönsaker som mangold, spenat, ruccola och rödbeta. Bildandet av kväveoxid sker via oxidering av aminosyran L-arginin med hjälp av enzymer, så kallade kväveoxidsynteser. Svenska forskare har bidragit till att visa att det finns en annan bildningsväg för kväveoxid- genom omvandling av nitrat och nitrit. Många idrottare dricker rödbetsjuice öka sin prestationsförmåga. Nitratet i rödbetsjuicen gör nämligen att kroppens celler använder syre effektivare. Motion ökar också produktionen av kväveoxid. Det ökade blodflödet som uppstår under träning uppmuntrar cellerna på blodkärlens insida att tillverka kväveoxid. Om man tränar mycket anpassar sig kroppen efter det och utvecklar egenskaper som underlättar träning. Du kan också tillföra det via kosttillskott för att vara ännu mer säker på att det kommer din kropp tillgodo.

Skyddar blodkärlen och signalerar i nervsystemet

Kväveoxiden signalerar till den glatta muskulaturen i blodkärlen att slappna av, och deras elasticitet och diameter ökar. Detta förebygger kärlkramp, normaliserar blodtrycket och ökar blodcirkulationen. God blodcirkulation är viktigt för organ och vävnader i hela kroppen. Kväveoxid skyddar från plackbildning i endotelcellerna i kärlväggarnas insidor. Plack bildas av LDL-kolesterol som angripits av fria radikaler och är en vanlig orsak till blodpropp.

Även många funktioner i nervsystemet är beroende av kväveoxiden där den fungerar som en kemisk budbärare. Den styr bland annat frisläppandet av viktiga hormoner, fungerar som signalsubstans i hjärnan och är betydelsefull för inlärning och minne. Kväveoxiden ”startar” vår hjärna på morgonen. Kväveoxid behöver ingen synaps (koppling mellan två nervceller) för att hoppa från den ena nervcellen till den andra, utan tränger rakt igenom cellväggarna.

Det finns ett 50 000 tal artiklar skrivna om Kväveoxid så du kommer att kunna djupdyka i ämnet.

För egen del tillför jag kväveoxid eftersom jag strax fyller 60 år,  och då vi vet att  produktionen avtar med åldern.  Jag tillför dagligen ett tillskott med holistisk kombination av flertalet naturliga ingredienser med synergistiska effekter,  som heter Munogen. Jag både känner och upplever skillnad i min energi och den är väldigt värdefull för mig då jag vill vara aktiv och må bra många många år framöver.

Vill du veta mer om kväveoxid ställ din fråga här

Lyssna på videon när Susanne berättar om Kväveoxid

Läs en av 50 000 artiklar om  Nobelpriset 1998 och Kväveoxid