Uncategorized

Påskens traditioner

Så var det Påsk igen….det förknippar jag med vår. Men påskens traditioner ser ut på så många olika sätt. Denna påsken har jag och maken åkt till landet, huset, paradiset i Dalarna där vi ofta är. Påsken ger mig är en känsla av vår och att allting börjar att vakna till i naturen. Jag älskar att börja påta i trädgården och se de små kropparna som är på gång. Det är min aktivitet under hela påsken att göra fint i trädgården. Jag njuter av solens strålar då vi börjar få ta del av solens D-vitaminer. Att sitta ute och ta en fika är också påsl för mig. Dessvärre kom det rejält med snö av dagarna så då blev det inomhusaktiviteter i stället fast lite mer stillsamma.

För många av oss är det påskmaten och påskgodiset som har betydelse. Gemenskapen med nära ock kära. Så på bordet hos oss har det varit det vi brukar äta, ägg, sill, lax, köttbullar, bröd , ost, påsköl och lite annat gott. Godismängden har vi hållit nere eftersom det annars blir alldeles för mycket socker och man mår dåligt. Jag glömmer förstås aldrig bort mina vitamindrinkar. De är med dagligen året om.

Jag minns när jag var barn och hur påskens traditioner såg ut Det var den långa fredagen då man inte skulle göra någonting, sitta ner och vila. Inga affärer var öppna, inget på tv, inget på radio som jag minns var intressant i alla fall. Ja helt enkelt en låååång fredag. Det stämmer inte med idag på långa vägar. Det är full försäljning i butiker som vanligt. Ingen större skillnad på helgdagar och vanliga dagar längre.

Jag kom på idén att klä ut mig till påskkärring denna helgen, vet inte hur många år sedan sist jag gjorde det men det var nog när jag var barn och sprang runt och knackade dörr. Vi skulle på middag till goda vänner och deras barn och barnbarn var där så det var för deras skull jag gjorde det. Det blev lyckat för jag var ju en riktig påskkärring och istället delade jag ut påskpresenter istället för att själv få godis. Det gick hem hos barnen!

Men vi firar påsk på så olika sätt, en del firar inte alls. Men hur ser påsken ut för dig? Vad är det som du för med dig för tradition kring påsken? Vad kan du inte alls vara utan när det är påsk

Ha en fortsatt Glad Påsk!

Hälsningar Susanne

PS/ Skriv gärna några rader om vad som betyder mest för dig på påsken!

Läs gärna mer om kost och träning som passar påsk och alla årstider