Skip to content
Så vinner du några år av ditt liv
Uncategorized

Så vinner du några år av ditt liv

Vi har välfärd men vi håller på att äta ihjäl oss

Det kom en video i min väg häromdagen. Jag fastnade vid den och jag var bara tvungen att lyssna för den handlar om hur jag kan vinna några år av mitt liv. Den gav mig en rad nya perspektiv på vad och hur jag kan påverka mitt liv och att jag kan göra det själv, jag har ett ansvar för min egen hälsa.  Det finns nämligen appar som kan räkna ut hur långt tid vi har kvar att leva. Så jag tog reda på det för 45 kr.  Jag svarade på en rad frågor om hur jag lever idag och hur jag mår, vilka sjukdomar det finns i släkten, om jag dricker alkohol, hur ofta jag tränar, vad jag jobbar med osv. År 2048 om statistiken och det jag svarat på  stämmer, så lång tid har jag kvar ( om inget annat händer).

Tanken som slog mig var att om  vi räknar “bakåt från framtiden” kanske vi har lättare att se och  veta hur vi kan göra för att vinna några år till av våra liv, om vi gör en livsstilsförändring. Röker jag så får jag veta hur många år jag får tillgodo om jag slutar. Om jag ändrar mina alkoholvanor kan jag också vinna några år. Om jag motionerar får jag veta hur mycket friskare jag blir och hur det påverkar min hälsa. När jag ser det visuellt blir det mera hanterbart och påtagligt att jag själv har ett ansvar för mitt liv och det sätt jag lever det på. Då kan man ju välja vad som är värt att lägga mer tid på, tänk att välja det helt själv.

Vi har alltså välfärd men samtidigt blir vi sjukare och sjukare!

Vi styr och påverkar alltså rätt bra den tid vi har men hur styr vi den?  Det som håller på att hända med vår hälsa idag är att vi vet att vi konsumerar alldeles för mycket socker och salt, vi har  stillasittande jobb, vi stressar, vi dricker och röker, vi jobbar med jobb vi inte rivs med och detta tillsammans skapar våra välfärdssjukdomar.  40% av alla dödsfall i världen idag har direkt resultatet av vår livsstil, vi håller alltså på att äta ihjäl oss. Vi får hjärt och kärlsjukdomar, diabetes, var tredje vuxen människa på jorden har högt blodtryck. Enligt WHO säger man att år 2030 kommer 55 miljoner människor dö i välfärdssjukdomar ( ett helt Italien).  Välfärd är alltså dödlig! Vi har det så bra så vi tar dör på oss själva helt enkelt.

Så frågan är är du värd att satsa på din hälsa?

Vad kan få dig att tycka att det är värt att lägga lite mer energi och tid på dig själv? Vad mer kan vara viktigare än du själv? Kan det vara idé att ta lite hjälp för att få hjälp med det? Javisst, jag får många frågor till Digitalhälsan om hur man gör och om det finns något hopp. Javisst säger jag förstås, det finns alltid ett hopp på ett eller annat sätt, alltid någon tråd att dra i och tanke eller handling som kan leda till förbättring.

Jag hoppas att det väcker en tanke med vad vi gör med våra liv och hur vi vill leva.
Jag lägger en länk till den video jag lyssnade på här nedan för den handlar om många tankeväckande saker.

Lyssna och se gärna på video med Stefan Hyttfors, den är 48 min lång och ger nya perspektiv på saker och ting
Video om Social kapitalism

Ha en härlig helg !

Susanne