Kost och Hälsa

12 enkla tips som gör dig friskare

 

Var kommer alla krämpor ifrån?

Den dagen man får en krämpa brukar de flesta stanna upp och fundera hur fasen den kom dit och vad var det jag egentligen gjorde eller har gjort så det har blivit så. Man börjar ofta fundera på vad har jag ätit, beror det på att jag inte rört på mig,  har jag stressat för mycket, eller tänker jag att så var min mamma eller pappa också, alltså ett erv.  Det är bra att stanna upp och göra en liten analys för det är kroppens sätt att tala om och visa “varningssignale”r om att något är i obalans i kroppen.

DÅ SKA DU LYSSNA!

Några av de vanliga varningssignalerna du ska vara uppmärksam på är:

Matsmältningsproblem, Diffus värk och smärta, Försämrat immunförsvar, Eksem och allergier, Dålig sömn, ej utvilad
Sötsug, Irriterad, Koncentrationssvårigheter, Deprimerad, Svårt att bli gravid, Rastlös, Negativa tankemönster, Myrkryp i benen mm.

MEN VAD SKA DU GÖRA?

Här får du  12 enkla tips som gör dig friskare

 1. Börja titta på vad du äter och hur du äter. Att hoppa över en massa måltider gör inte kroppen glad. Du bör äta 5 ggr/dag och fördela det jämt över dagen för att hålla blodsockret i balans.
 2. Ta bort alla sötsaker och skräpmat, halvfabrikat och sötade produkter i den mån det går. Många har skaffat sig ett sockerbehov som triggar igång en massa varningssignaler i kroppen.
 3. Sluta dricka läsk och bubbelvatten. Bubbelvatten tänker inte många på men det är inte bra för kroppen. Försök att dricka rent vanligt vatten kanske smaksatt med citron, lime, gurka eller annat som ger lite smak.
 4. Se över din träning. Rör du på dig alls i vardagen. Kan du tänka dig att gå minst 30 min varje dag, kanske kan du bygga in det i vardagsarbetet. Alltså Vardagsmotion
 5. Kanske starta med någon ny träningsform som verkar kul och som motiverar dig till att gå dit. Känner du att du inte har tid kan du träna hemma. Tips för hemmaträning och kostupplägg finner du i länken längre ned.
 6. Behöver du göra en ” totalrenovering” av kroppen eftersom du har övervikt, högt blodtryck, hög kolesterol eller har hormonerna i obalans? Då har jag tips på livsstilsprogram med kostomläggning längre ned på sidan.
 7. Utnyttjar du din “friskvårdstimme” eller friskvårdspeng om du har det på jobbet? Om inte GÖR DET. Arbetsgivare försöker på många sätt att engagera sin personal för att man ska må bra.
 8.  TA makten över tillagning av din mat, gör du den själv vet du exakt vad du lägger i den men är äter du lunch ute varje dag är det ofta svårt att veta hur mycket socker eller salt du får i dig, för det är ofta mer än du behöver. Trist med matlådor men bättre för hälsan.
 9. Om du röker, har du funderat på att sluta röka? Ja, gör det fortast möjligt. Det är ingen som blir frisk av att röka. Du skapar en massa framtida problem för kroppen som du kanske inte vill ha.
 10. Läs och var aktiv i det som skrivs om Kost och Hälsa men lär dig att läsa kritiskt och inte tro på allt du läser, lyssna på din egen kropp och inte på vad grannens kropp har signalerat. Vi är alla olika dessvärre.
 11. Prova dig fram och ät olika sorter av mat, minska ner lite på kött och ät mera fisk. lägg till Omega 3 ska du ha varje dag, det gör susen för hälsan på alla plan.
 12. Se över ditt skafferi och köp in de basvaror som är bra att ha hemma och laborera med.

Här får du lite länkar med tips!

Livsstilsprogrammet cellRESET

Kosttillskott som gör skillnad för hälsan

Träning utan krångel

Läs alla inlägg i Digitalhälsans blogg

Anmäl dig till nyhetsbrev om det som intresserar dig

Vill du utbilda dig inom Kost och Hälsa

Läs artikel om hur du optimerar din hälsa

Här får du 30 minuters gratis telefonrådgivning inom kost och hälsa

 

Skriv och berätta hur du gör för att hålla dig frisk och må bra!

Sänd din info till susanne.barkvik@digitalhalsan.se

Ha en fin dag!

favikon