Näring till Cellen

Tankar du din din kropp med fel “bränsle”?

Här är 11 tips för att hålla dig pigg, frisk och glad varje dag.

Våra kroppar är som bilar, de behöver service emellanåt, och tankas med rätt bränsle, ibland måste vissa delar bytas ut och finputsas. De här tipsen kan hålla dig, pigg, frisk och glad varje dag.

Tänkt dig en stressig morgon och du är på väg till jobbet, du ser att bensinlampan lyser rött (och gjorde det redan igår), du måste nu tanka, annars kommer du få bensinstopp. Du svänger in på bensinmacken men ser där  att det är väldigt lång kö och du har verkligen bråttom för du ska hålla i ett viktigt möte på jobbet. Du blir väldigt stressad för du måste hinna i tid, men skulle du då komma på tanken att tanka din bil med diesel istället för vanligt bränsle bara för att det är mindre kö vid dieselautomaten? – förmodligen inte.

Tyvärr tankar vi våra kroppar med fel bränsle väldigt ofta. När vi har bråttom tänker vi inte så klart, hjärnan liksom leder oss in på fel spår. Vi tar till snabbmat när vi inte haft tid att planera måltiderna, eller vi kan t om tänka oss att hoppa över lunchen för att vi prioriterar något annat som viktigare. Många äter inte frukost, tar en kaffe och en snus och  väntar med att äta ett rejält lass till lunch istället. När vi inte har ätit ordentligt kommer sötsuget som ett brev på posten, vi (hjärnan) tar till godis, kakor, mm för att snabbt höja blodsockernivån så vi inte somnar.Vi bälgar i oss kaffe för att hålla blodsockret uppe och få en kick ( ja, kaffe har många positiva effekter också men inte i för stora mängder).

Ja, många icke så välplanerade beslut tas och gör vi dem för ofta, dag efter dag, månad efter månad, år efter år så kommer vi att få brister på näringsnivå som  blir orsak till många av våra krämpor som framledes i livet kan bli orsaker till sjukdomar.   Men inget är för sent, allt går att förbättra, förändra genom  att bli medveten och göra bättre val.  Det finns hjälp och stöd för att reda ut vad som är vad och var man ska börja. Det är spännande när man väl upptäcker att det går. Tänk på det!

11 tips som gör att du kan hålla dig pigg, frisk och glad varje dag.

 1. Planering, planering planering……se till att du alltid har en plan B när det gäller din kost. Om du vet att det ofta brukar hända att något kommer emellan, se till att ha ex. banan, fullkornssmörgås etc i väskan.
 2. Se till att kroppen och alla celler får tillräckligt med Syre, Vatten och Näring för att kunna producera Energi, Koldioxid och Slaggämnen
 3. Kolhydrater kan jämföras med torr brasved – Tanka med rätt sorts Kolhydrater ex. havregryn, pasta, grovt bröd mm för att  hålla” brasan brinnande”.  Kolhydrater är nämligen kroppens bästa bränsle. Med långsamma kolhydrater kommer glukoshalten att stiga långsamt. Insulinet kommer inte att slå på i samma fart och mängd och du kommer att behålla ditt blodsocker på en jämn nivå under en längre tid. Du kommer även att känna dig mättare.
 4. Protein kan jämföras med sur granved- Tanka med rätt sorts Protein-  som kött, fisk ägg och mejerier.
 5. Fett kan jämföras som blöt tallved. Tanka med rätt sorts fett som mättat och fleromättat fet. Brinner kolhydraterna  brinner också fettet.
 6. Se till att hålla ditt blodsocker på en stabil nivå hela dagen. Du behöver äta frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och ett sista mellanmål på kvällen.
 7. Lyssna på kroppens varningssignaler.  Var uppmärksam på huvudvärk, trötthet, dålig koncentration, dålig sömn, sänkt immunförsvar, magproblem, allergi. eksem , det är kroppens “varningslampa”
 8. Tillför Syre gör vi genom att träna. Gör vi det regelbundetbrinner brasan ännu bättre. Men se till att tillföra mat innan och efter träning, annars kan träningen skada mer än den gör nytta. Träna regelbundet. Kolhydrater lagras i musklerna, se till fylla på med kolhydrater direkt efter ett pass.
 9. Var uppmärksam på vad som händer med din kropp vid Stress. Vad händer när du gasar eller kör för fort? Så fort du stressar, får du sämre matsmältning.
 10. Sömnen är viktig, Serotonin får oss att lugna ner oss, Melatonin får oss att somna.
 11. Glöm inte att dricka vatten.  Vätskeförlust påverkar prestationsförmågan. En vätskeförlust på bara två procent av kroppsvikten kan sänka prestationsförmågan med upp till 20 procent. Att dricka vatten utan socker är det bästa sättet att återställa vätskebalansen på. Det tas nämligen upp direkt i kroppen. I genomsnitt är svensken 6% dehydrerad efter lunch. Jobbar man effektivt på eftermiddagen då tro?

Tänk på hur noga du är att besikta din bil varje år, se till att du besiktar din kropp lika noggrant. Som vi alla vet kan vi ju få körförbud på bilen om vi inte kommer och besiktar den i tid och vi får återbesiktning när vi behöver fixa till något. Se till att kontrollera din kropp oftare och förebygga nödbromsningar, lyssna på missljud,  se till att motorn inte skär, se till att hålla rosten borta…. för det blir så dyrt att reparera när det väl har gått för långt.

“Du är värd att leva dit allra bästa Liv”

Susanne Barkvik

Hälsocoach och Näringsrådgivare

Erbjudande till dig!

Prova på ett 3 dagars provpaket med våra goda näringsprodukter!

Sänd ett mail med ditt namn, adress och mobilnummer. Du får chans till en rad fina erbjudanden samtidigt!

Skriv till susanne.barkvik@digitalhalsan.se