Uncategorized

11 vettiga anledningar till att äta kosttillskott

Idag tänkte jag berätta om anledningar till att det är bra att äta kosttillskott för att höja cellenergin. Förstås bestämmer man själv om man vill det men hur det nu än är så får vi ju obalanser i kroppen och det sliter på oss, så varför inte prova att se om du mår bättre?

Du motionerar och äter bra och har inga anledningar till att äta kosttillskott kanske du tycker? Det stämmer förmodligen inte alls. Här är elva anledningar till varför kosttillskott trots allt kan vara en god idé.
Jag träffar så många människor som verkligen inte vet hur deras kroppar fungerar och som faktiskt är så stressade att de inte hinner känna efter, eller rättare sagt man vågar inte känna efter för vad händer då? Det värsta scenariot är att man helt enkelt kör sig i botten för att man inte har tid att lyssna på kroppens signaler. Så just av den anledningen finns det ännu större anledning till att åtminstone se till att man har rätt nivå med näring till cellerna med mineraler och vitaminer så får man åtminstone inte brist på det området.
1. En ”varierad kost” räcker inte alltid
Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost – men exakt vad är det? Och innehåller en varierad kost alla nödvändiga näringsämnen? Det undersökte en amerikansk vetenskaplig studie. Bland försökspersonerna fanns bara personer som åt varierat (de som åt ensidigt sorterades bort). Man gjorde sedan 70 näringsanalyser av de 20 personernas kost. Trots det varierade matintaget nådde ingen(!) av försökspersonerna upp till de rekommenderade värdena gällande vare sig vitaminer eller mineraler.
2. Maten idag innehåller mindre näring
Idag kommer nästan all mat på din tallrik från stora industri-lantbruk.
Där drivs grödor upp fort för att maximera antalet skördar per år, vilket gör grödorna mindre näringsrika. Dessutom odlas ofta samma gröda om och om igen på samma mark. Det gör jorden allt mer näringsfattig, vilket också påverkar maten. Många studier visar att mat överlag innehåller mindre näring idag än för 50 år sedan.
3. Vi får för lite solljus
Vi svenskar får generellt för lite sol på grund av vårt mörka vinterhalvår. Det gäller särskilt om du jobbar inomhus på dagarna. Eftersom solljus är en viktig källa till D-vitamin kan det vara bra med extra tillskott – när solen ”lyser med sin frånvaro”.
4. Vi gillar pommes frites mer än broccoli
Blev det snabbmat idag igen? Du är inte ensam. Många av oss äter hel- och halvfabrikat där näring raffinerats bort och väljer godis istället för frukt lite för ofta. Vi svenskar dricker 90 liter läsk per år, och äter mest godis i världen – 17 kg per person och år! Bara 10% av svenskarna kommer upp i de 5 portioner frukt och grönt om dagen som rekommenderas.
5. Du får i dig miljögifter – varje dag
Idag föds vi med en cocktail av tungmetaller och miljögifter i kroppen. Varje dag får vi dessutom i oss kroppsfrämmande kemikalier genom maten vi äter och luften vi andas. En förutsättning för att kroppen ska kunna skydda sig från gifterna är att du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler.
6. Vi stressar mer och mer
Flänger du också omkring med andan i halsen? När vi stressar kan kroppen urlakas på skyddande näringsämnen som magnesium, B-vitamin och C-vitamin. Därför har kroppen extra stort behov av extra näring vid både fysisk och psykisk stress.
 
7. Vi knaprar p-piller och läkemedel
Att äta läkemedel regelbundet kan urlaka kroppen på zink, magnesium och B-vitamin. Det gäller både kvinnor som äter p-piller och personer som äter mycket mediciner. Om du måste äta medicin kan kostillskott vara en bra lösning.
8. Försöker du gå ner i vikt?
Om du går på diet är det en bra idé att komplettera det minskade matintaget med någon typ av multivitamintillskott. Idag är det inte ovanligt att vara överviktig och samtidigt undernärd, på grund av dålig kost under viktuppgången följt av näringsfattiga dieter. Med extra vitaminer och mineraler får kroppen hjälp att fylla på näringsdepåerna.
9. Tränar du mycket?
Om du tränar hårt och ofta kan du ha ett större behov av bland annat magnesium, c-vitamin och järn. När vi svettas försvinner också en del kalium som reglerar blodtrycket, och zink som behövs för att mjölksyra ska kunna transporteras bort. Med tillräckliga mängder näring i kroppen får du ut mer av din träning.

10. Vitaminer och mineraler samspelar i kroppen
Eftersom många vitaminer och mineraler samspelar i kroppen är det viktigt att vi får i oss en lagom mängder av alla ämnen. D-vitamin stimulerar till exempel upptaget av kalcium, och C-vitamin ökat järnupptaget. Andra näringsämnen kan slå ut varandra. D-vitamin minskar upptaget av järn och zink, medan järn minskar upptaget av koppar. Det ökar vikten av ett balanserat intag ännu mer.
11. Vitaminer och mineraler med NTC
NTC ( Närings transport konceptet) gör att näringen når till de ställen där de behövs när de behövs, på cellnivå inifrån och ut. Det stärker inte bara immunförsvaret utan hjälper också hjärtat och blodcirkulationen så att du känner dig frisk och kan fungera hela dagen. Det vatten lösliga produkterna har ett snabbt upptag som sker redan in i tunntarmen. Där tas det upp direkt i blodbanan för att sedan nå in i varje liten cell. På en snittid av 7 minuter tar det för kroppens alla celler att tillgodogöra sig innehållet. Ett snabbt resultat är vad kroppen får.
frukt