Mina drömmar, Satsa friskt- 5 tips, Uncategorized

Att nå sina drömmars mål

 

2014-09-01 06.18.52Jag har haft äran att bli vän med Erica Barrdahl via Facebook och andra sociala medier. En fantastiks ung kvinna med enorm vilja. Idag är Erica Barrdahl nära att nå sin drömmar om att bli föreläsare och författare. Men hennes liv fick en svår start. Hon föddes med ryggmärgsbråck och läkarna dömde ut hennes chanser att överleva.

– Läkarna sade att vi i princip skulle glömma barnet, berättar Gösta Barrdahl, Ericas pappa. Men Ericas föräldrar övergav inte sin dotter. Och hon visade sig vara en fighter redan från början. Att hon var lite annorlunda än andra barn förstod hon tidigt.

– Jag var bara något år eller två när jag förstod att något var fel, säger hon. Ericas ryggmärgsskada är svår och hon kunde aldrig inte tvinga sina ben att fungera. Men hon blev ett av de första barnen i landet som fick en barnanpassad rullstol. Idag utbildar Erica sig på folkhögskola och bor i lägenhet i centrala Kristianstad tillsammans med katten Simba. – Erica har alltid varit positiv. Hon har lärt våra andra barn att ta hänsyn och att vara glad över det man har, säger Ericas mamma Ann-Catrin.

Erica började på dagis tidigt och hennes föräldrar var noga med att hon skulle bli självständig. Hon lever ett bra liv idag, men har också varit med om tuffa motgångar. – Det hårdaste har varit de långa sjukhusbesöken. När jag känner att min självständighet försvinner, det är då det är jobbigast. – Jag har blivit nerbruten många gånger – och det är det som har styrkt mig. Man kommer alltid igen. En av Ericas drömmar är att skriva en bok om sitt liv och berätta om hur det är att leva med en funktionsnedsättning – och allt som hon har lärt av det. Hon skriver varje dag på sin blogg. En annan dröm är att få berätta muntligt för andra om sitt liv. Hennes stora förebild är coachen Mia Törnblom. Målet är att precis som henne en dag få föreläsa i stora salen i Kristianstad konserthus. – Jag har kämpat för det i tolv år, säger hon. Erica har gått en utbildning under hösten och är nu diplomerad föreläsare.

Håll utkik på SVT play nästa fredag då får du lyssna på Erica!