Satsa friskt- 5 tips

Satsa friskt- 5 tips på hur Du kan förbättra din Hälsa!

skidorSatsa friskt – 5 tips på hur Du kan förbättra din hälsa!

I vårt samhälle idag utsätts vi för sur luft, föroreningar, dött vatten, mat med näringsbrist, stress, strålning från datorer, telefoner och kraftledningar, kemikalier, träning, våra kroppar lider av syrebrist, många tar läkemedel, p-piller med mera. Listan kan göras lång.

Dessa onaturliga påfrestningar på kroppen gör att den inte kan fungera som den ska. Cellerna får för lite syre, näring och vatten vilket leder till att de inte kan skapa tillräckligt med energi för att göra det de ska, inte kan göra sig av med koldioxid och slaggämnen. Det i sin tur leder till lite varningssignaler som huvudvärk, magproblem, eksem, allergier, sötsug, depressioner, många och långdragna förkylningar osv.

Men det finns lite du kan göra själv för att må bättre och Du! Det är aldrig för sent!

1. Kosttillskott

Eftersom vår mat är näringsfattig så är ett kosttillskott en viktig del. Mineraler och vitaminer samverkar med varandra eller motverkar varandras effekter. Därför är det viktigt att ta ett väl sammansatt kosttillskott så du får högsta möjliga effekt.

Högaktuellt nu är D-vitamin som bildas i huden när solen lyser på oss. Problemet i Sverige är att solen bara är stark nog mitt på dagen under sommaren. Med maten får vi ytterst lite D-vitamin. Resultatet är att många svenskar (kanske de flesta) har brist på D-vitamin. Det kan förebygga flera sjukdomar och kända faror finns inte för friska.

För din egen säkerhet välj ett kosttillskott som har GMP-standard (samma standard som läkemedel tillverkas under) som garanterar renhet, säkerhet och kvalitet. Fråga när du köper.Optimalset för familjen

 

2. Vatten

Att dricka vatten eller få i sig vätska på annat sätt är livsviktigt. Vi kan klara oss utan mat i flera dagar, utan vätska klarar vi oss bara några dygn innan komplikationer uppstår. 30 ml/kg kroppsvikt är en bra riktlinje för ditt vätskebehov per dag. Ca hälften får vi i oss genom kosten. OBS! Inte kolsyrat vatten då det försurar vår kropp.

växa

3. Mat

Köp ekologiska/biodynamiska frukt och grönt eller odla själv om möjligt. Även om näringsinnehållet inte är så mycket bättre så slipper du gifterna som de kan vara besprutade med. Köp kött och fisk från din lokala bonde. Kolla in vilka gårdsbutiker du har i ditt närområde.

frukt-collage_19-138870

4. Sömn

Se till att sova 6-9 timmar. Sömn behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck. När du sover bra på natten klarar du lättare av stress och påfrestningar under dagen.

1283776496

5. Hälsoplan

Upprätta ett avtal med dig själv, gör din egen hälsoplan. Det är lättast att förändra vanor och livsstil i små steg. Om du vill ändra på något fråga dig själv hur viktigt är hälsa för mig? Vad kan jag vinna på en förändring? Hur beslutsam är jag? Målet behöver inte vara att gå ner i vikt vilket många nog förknippar med en hälsoplan. Nej det kan vara att gå och lägga sig tidigare för att få en bättre sömn. Bestämma sig för att alltid handla ekologiska varor. Börja laga all mat från grunden och skippa halv/helfabrikat och hämtmat. Sluta röka. Planera in tid för dig själv för återhämtning. Ta med matlåda till jobbet istället för att äta ute.

Det bästa är att det aldrig är för sent att fylla på och laga kroppen. Det är heller inte för tidigt att börja. Människor i alla åldrar, barn och vuxna, behöver näring, syre och vatten.

stock-photo-2493600-diet-journal

Om du vet precis hur du din plan ser ut har du gjort ett bra val och är inne på rätt spår.

Men känner du att du komma igång och kanske göra en hälsoplan eller vill veta lite mer får du gärna sända mig ett mail  till susanne.barkvik@digitalhalsan.se  (obs!  jag svara på alla mail)

mitokondrie

PS.  Det här är en Mitokondrie och det är den som behöver näring, syre och vatten.

Men mer om den och var den finns ska du få veta i nästa blogginlägg.

PSS. Prenumerera gärna på något av nyhetsbreven här på sidan så får du de bästa tipsen direkt till din epostadress.